Zorgboerderij ’t Hamel

Aan de rand van landgoed De Gelder, op een prachtige plek dicht bij Wijhe, staat zorgboerderij ‘t Hamel. Hier kunnen door de week dagelijks maximaal 12 ouderen terecht voor dagbesteding. Bij deze ouderen gaat het ouder worden niet van een leien dakje: soms is er sprake van een vorm van dementie, of heeft men een beroerte of hartaanval achter de rug. Ook kunnen psychische problemen een rol spelen.

Professionele groepswerkers geven hier leiding aan zorg op maat in een gemoedelijke en huiselijke sfeer. Dit gebeurt door middel van alledaagse activiteiten in de huishouding en op het erf. Hierbij spelen ook de hond en de katten een niet te onderschatten rol.
Kenmerkend voor de begeleiding op ’t Hamel zijn rust, gemoedelijkheid, sterk inlevingsvermogen, naast een liefdevolle en zorgzame houding. Niettemin worden deelnemers gestimuleerd datgene zelf te doen wat ze kunnen doen. Dit gebeurt zowel individueel als in groepsverband. En dat allemaal ook nog eens in een prachtige omgeving op het platteland.

Hoe ziet een doorsnee dagje op ’t Hamel er uit?

Bij binnenkomst een kop koffie of thee aan de grote tafel. Daarbij is er ruimte voor gesprekjes, ervaringen, de krant of ander nieuws en natuurlijk is er een lekkere koek. Vervolgens worden werkzaamheden gedaan om de maaltijd voor te bereiden, zoals aardappels schillen of groente snijden. De kippen, schapen en ezels worden gevoerd. Hierbij wordt men gestimuleerd om even naar buiten te gaan en in beweging te komen. Dan is het tijd voor een activiteit, waarbij naar keuze kan worden meegedaan. Dit is soms een spel, soms een knutselactiviteit, zingen of puzzelen, kegelen, enz. Wandelen of fietsen op de duofiets behoren ook tot de mogelijkheden.
Hierna volgt de warme maaltijd en na het eten wordt de afwas gedaan. Ook is er de mogelijkheid om even te rusten in de luie stoel of in een bed op een van de rustkamers. Na het rusten is het weer tijd voor koffie of thee en een spel of andere activiteit en af en toe wordt er een mooi verhaal voorgelezen. Tussendoor zijn voldoende momenten om even tot rust te komen of iets voor zichzelf te doen.

Waarom werken we zoals we werken?

Ouderdom komt met gebreken, zo luidt het gezegde. Er is dan sprake van lichamelijke, psychische of geestelijke beperkingen die soms moeilijk te dragen zijn. Desondanks mogen ouderen ervaren dat ze nog voldoende mogelijkheden hebben om belangrijk te zijn. Op ’t Hamel ervaart men prikkelingen vanuit de natuurlijke omgeving, door het contact met andere ouderen en door de persoonlijk gerichte begeleiding. Hierdoor wordt het isolement doorbroken waarin ze zich vaak bevinden. Onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat beweging en voldoende prikkels een positief effect hebben op het proces van veroudering.
Maar bovenal willen we onze deelnemers een leuke dag bezorgen: “Een gezond dagje geluk!”

Contactgegevens

Contactpersoon: Ans Rijpkema

Adres: Hamelweg 12, 8131 RV Wijhe

Telefoon: 0570 523 336 Mobiel: 06 451 620 99

Stuur een mail of bezoek onze website

Mogelijke activiteiten

  • maaltijd
  • activerende spelletjes
  • duo-fiets
  • wandelen

Onze kwaliteitskaarten

Ons bedrijf neemt deel aan het kwaliteitssysteem van KZS. Je kunt hier de belangrijkste kaarten downloaden.

Hamel vp