De Stamhoeve opent ‘Gezonde Theetuin’

Genieten van ‘gezonde’ taarten en verse kruidenthee, terwijl de kinderen zelf aan de slag gaan met het maken van kleine gerechtjes en het spelen op een boerenerf? Het kan iedere woensdag in de ‘Gezonde Theetuin’ bij De Stamhoeve in Raalte.

De Stamhoeve is een plek waar mensen met een zorgvraag kunnen ontdekken wat hun talent is. Samen met vrijwilligers, stagiaires en de eigenaren van de Stamhoeve runnen ze de Gezonde Theetuin. Soms vóór de schermen (in de bediening), maar ook achter de schermen is er genoeg te doen. Bijna alles is zelfgemaakt bij de Gezonde Theetuin, van de natuurtafels, tot de taarten, tot de kleurrijke tafelnummers. De gastvrijheid straalt mede daardoor van de plek af.

De taarten zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zijn ook nog vriendelijk voor je lichaam. Ze bevatten geen geraffineerde suikers en zijn  gezoet met gedroogde vruchten of kokosbloesemsuiker. De chocoladetaart blijkt favoriet.

Woensdag 25 mei was de Gezonde Theetuin voor het eerst open en alles bleek te kloppen. De volwassenen genoten van de bijzondere taarten en de kinderen hadden plezier bij  het zelf maken van patatjes in spiraalvorm en appel-rabarbermoes. Ze leerden tijdens het bakken spelenderwijs meer over voeding. Natuurlijk was er ook ruimte en tijd genoeg om lekker te skelteren of een potje badminton te spelen. De ruimte op de boerderij doet de kinderen goed.

Iedere woensdagmiddag is er een andere activiteit, die per week bekend wordt gemaakt via Facebook. De komende drie woensdagmiddagen zijn bedoeld als try-out, maar het is al wel duidelijk dat ook daarna de Gezonde Theetuin open zal blijven.

Eerste voedselbos van Raalte
Voor de Stamhoeve is de Gezonde Theetuin nog maar het begin. “We zijn geïnteresseerd in mensen, de aarde en in voedsel”, aldus Sylvia Willemsen, eigenaresse van de Stamhoeve. “We willen manieren ontwikkelen om voedsel te verbouwen, waarbij de aarde niet uitgeput wordt. Nu is dat vaak nog wel het geval. Een heel mooie manier van voedsel kweken is de aanleg van een voedselbos. Daarbij hebben mensen minder werk en wordt de aarde beter achter gelaten. Het is een andere manier van werken, met alleen maar vaste planten. Een goed ontworpen voedselbos kan dezelfde opbrengst hebben als klassieke landbouw. Bovendien houdt het systeem zichzelf grotendeels in stand, zoals een bos zichzelf ook in stand houdt. Heb je ooit een boswachter met Round Up bezig gezien?”

“Er komen steeds meer voedselbossen in Nederland, maar Overijssel blijft achter”, vult Erwin Hartong aan, partner van Sylvia. “Wij willen heel graag een voedselbos aanleggen om te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Wat ons betreft spelen voedselbossen een belangrijke rol in de voedselvoorziening van de toekomst. Om mensen daarin mee te krijgen, is het belangrijk om te laten zien wat je kunt doen met de oogst uit een voedselbos. Dat doen wij door mooie en lekkere producten te maken uit het voedselbos. We hebben al een catering en nu dan ook de Gezonde Theetuin. Het voedsel van de toekomst, nu al op je bord, hoe mooi is dat.”

Samenwerking
“Op dit moment kopen we veel ingrediënten nog in, daarin hebben we een mooie samenwerking met biologische boerderijwinkel ‘Biologisch made easy!’ in Raalte, maar de verse producten komen straks steeds meer uit het voedselbos. In het najaar hopen we met de aanleg te beginnen. Er komen rolstoelvriendelijke paden in, zodat het bos voor iedereen toegankelijk wordt. ”

De opbrengst van de Gezonde Theetuin komt ten goede aan het voedselbos. En zo dien je, door te komen genieten van in de Gezonde Theetuin ook nog een mooi doel. Ben je nieuwsgierig geraakt, kom dan spelen en genieten de Gezonde Theetuin. Woensdagmidag van 13:30 tot 16:30 uur op de Stamhoeve in Raalte, Wijheseweg 58.